Χριστούγεννα 2016


Αγαπητέ συνάνθρωπε,

Η ανθρωπότητα λάτρεψε τη δύναμη επιβολής στον άλλο. Αποτέλεσμα ένας κόσμος επιδείξεως δυνάμεως, που βέβαια φαίνεται τόσο πιο ισχυρή όσο πιο καταστρεπτική είναι. Αλλά έρχεται μεταξύ μας ένας νέος άνθρωπος που διακηρύσσει ότι μεγαλύτερη σπουδαιότητα έχει η παιδικότητα, η λεπτότητα, η ευαισθησία και που αντιπαραθέτει στην δύναμη επιβολής την καλοσύνη. Εάν μη στραφήτε και γένησθε ως τα παιδία, δεν μπορείτε να εισέλθετε στην βασιλεία των ουρανών, στον άλλον κόσμο τον διαφορετικό, που δεν μετράει τη δύναμή του με τους μεγατόνους της βόμβας της Χιροσίμα, αλλά με το σφιχταγκάλιασμα του συνανθρώπου στην καρδιακή εκείνη σχέση που λέγεται αγάπη. Η παιδικότητα ως συνιστώμενη ιδεώδης κατάστασις του ανθρώπου, είναι κάτι ασύλληπτο για τον άνθρωπο της πυγμής, της δυνάμεως, της επιβολής, της κατακτήσεως, της κυριαρχίας πάνω στον άλλον. Κανείς δεν φαντάστηκε ότι πρέπει να γίνει σαν παιδί για να κερδίσει την αιωνιότητα και την ευτυχία. Οι άνθρωποι εκτιμούν ως απόδειξη της επιτυχίας το χρήμα, την εξουσία, την υπερίσχυση της θελήσεώς των επί των άλλων. Ο χριστιανός όμως πρέπει να έχει λεπτή ψυχή όπως ο ποιητής. Σκληρά αισθήματα δεν χωράει η ψυχή του ανθρώπου που είναι χριστιανός. Οι σωροί κεφαλών από τους ηττημένους, που είναι τα τρόπαια των ισχυρών της γης, οι οποίοι τιμώνται από τους συνανθρώπους τους, είναι απαίσιο και πανάθλιο θέαμα για μια ευαίσθητη ψυχή. Κανένα παιδί μικρό δεν θα μπορούσε να χαίρεται όταν βασανίζονται οι άλλοι.

Οι άνθρωποι καλούνται να ψηφίσουν στις διάφορες πολιτικές εκλογές τον ηγέτη που θα τους δώσει μεγαλύτερη ισχύ επί των άλλων ανθρώπων. Αλλά είναι σε πλάνη. Διότι ο άνθρωπος αυτός θα τους κάνει βαρβάρους. Όπως έκαναν βαρβάρους τους υπηκόους των όλοι οι ηγέτες λαών που θέλησαν να επικρατήσουν επί των άλλων ανθρώπων. Μιλάμε για την ιστορία, αλλά μας ειρωνεύεται η πραγματικότητα, διότι μας σιγοψιθυρίζει ότι η βαρβαρότητα είναι το μεγαλύτερο δεινό της σημερινής εποχής, η μεγαλύτερη αρρώστια. Οι άνθρωποι που σκοτώνουν για να κυριαρχήσουν, δεν έχει σημασία αν σκοτώνουν με ιούς η με βόμβες. Κατακριτέο είναι το γεγονός ότι σκοτώνουν.

Το παιδί σήμερα σε μεγάλο ποσοστό των συνανθρώπων μας είναι αντικείμενο εκμεταλλεύσεως. Είναι αντικείμενο. Δεν είναι πρόσωπο με το οποίο αξίζει κανείς να ασχοληθεί, να χάσει τον χρόνο του. Με το παιδί θα ασχοληθούν οι νταντάδες, οι δάσκαλοι ενδεχομένως, πάντως όχι οι κυβερνώντες, όχι οι πλούσιοι, όχι αυτοί που έχουν κάτι σοβαρότερο να κάνουν. Μάλιστα δε αυτοί που θεωρούνται μεγάλοι στην εποχή μας, πολλές φορές είναι αισχροί εκμεταλλευτές της παιδικής αθωότητας. Θα ήταν χαζός, πολύ χαζός για την κοινωνία μας, εκείνος ο οποίος θα ήθελε να μεταλλάξει την εικόνα του στον κόσμο, από εικόνα ενός που έχει δύναμη, σε εικόνα ενός που έχει την τρυφερότητα και την καλοσύνη του μικρού παιδιού. Ποιος από τους ηγέτες της κοινωνίας μας θα δεχόταν σήμερα να πάψει να είναι ο ηγέτης και να γίνει εκείνος που θα αντικαταστήσει το περιεχόμενο της καρδιάς του με το περιεχόμενο της καρδιάς ενός παιδιού;

Ο Παντοδύναμος ενεδύθη την γεμάτη καλοσύνη προσωπικότητα του παιδιού∙ δεν έγινε αρχηγός στρατιών, αρχηγός ανθρώπων που θέλουν να μεταβάλουν προς το καλύτερο τον κόσμο δια της πυγμής. Είναι άλλωστε αντιφατικό να κάνεις το κακό για να πετύχεις με αυτό τη βελτίωση της ανθρωπότητας. Το κακό όταν πραγματώνεται προκαλεί πόνο και δεν μπορεί εξ ορισμού να φέρει ευτυχία. Πόσο ανόητοι είμαστε όταν κυνηγάμε την ευτυχία μας μέσα στα σοκάκια της κακίας;

Ας αναζητήσουμε με ζήλο την απόλαυση που μας προσφέρει η αθώα ματιά του χαμογελαστού παιδιού, που σε αποδέχεται και σου προσφέρει απλόχερα την τρυφερότητα και την αγάπη του.

Για ένα χρόνο ας στραφούμε να γίνουμε σαν τα παιδιά. Έτσι θα ομορφύνουμε τον κόσμο. Είναι βέβαιο ότι αυτός που ταπεινά και στοργικά μας επισκέφθηκε στο σπήλαιο της Βηθλεέμ,, θέλει να μπει σε κάθε καρδιά, επιθυμεί διακαώς να γίνει δεκτός μαζί με το χαμόγελό Του και την καλοσύνη Του και να μην εκδιωχθεί με την πρόφαση ότι έχουμε απασχολήσεις που δεν μας επιτρέπουν να ασχοληθούμε με την αγάπη Του.

Ας κάνουμε τις καρδιές μας σπήλαια φιλόξενα της αγάπης.

Χριστούγεννα 2016.

Οι φιλοξενούμενοι σ’ ένα σπήλαιον αγάπης

----------------------------

Πληροφορίες γιὰ τοὺς τίτλους τῶν Ἐκδόσεων τοῦ Ἱεροῦ Ἡσυχαστηρίου μπορεῖτε νὰ βρεῖτε ἐδῶ